Lägg in klickbart telefonnummer och mailadress på hemsidan

Klickbart telefonnummer för mobilen på hemsidan

This is a Swedish article, there is no English version available at the moment.

Möjligheten att bara klicka på ett telefonnummer på en hemsida och numret blir automatiskt inslaget i telefonen har nog de flesta stött på. Här visar jag hur enkelt det är att lägga till detta på din egen hemsida.

När ska det användas?

Mitt råd är att alltid göra mailadresser och telefonnummer klickbara. Det finns ingen anledning att göra besökare frustrerade genom att man inte bara kan klicka på telefonnumret i mobilen och inte behöva slå in numret för att ringa upp.

Så lägger du in telefonnummer och mailadress som är klickbar

Gör en vanlig länk där adressen består av tel: följt av ditt telefonnummer. Till exempel tel:0701234567 eller tel:+46701234567

En vanlig länk börjar med https:// som talar om att det är en webbsida du länkar till. Medans tel: säger att det är ett telefonnummer och mailto: att det är en mailadress och att standardprogrammet för mail ska öppnas med ett nytt mail till den nämnda mottagaren. Exempelvis mailto:info@wpopti.com

Klickbart telefonnummer i WordPress
Klickbart telefonnummer i WordPress

Så gör du i html-kod

Ett klickbart telefonnummer ser ut såhär i HTML-kod:

<a href=”tel:+46701234567”>Ring oss</a>

En klickbar mailadress ser ut såhär i html-kod:

<a href=”mailto:info@wpopti.com”>Maila mig</a>

Landskod eller inte, ska jag ha med +46 i länken?

Det beror på om dina besökare är internationella och kommer att ringa till dig utanför Sverige. Då ska du självklart ha med +46, annars kommer inte kunderna fram. Men inom Sverige är det en smaksak, jag skulle säga att det inte skadar att alltid ha +46 istället för första nollan.

Du ökar användarvänligheten på hemsidan

Som tidigare nämnt är främsta anledningen att lägga in klickbara telefonnummer och mailadresser för att göra det så enkelt som möjligt för besökaren att kontakta dig.

Din hemsida får bättre spårningsmöjligheter

En mer avancerad fördel med att ha klickbara länkar är att du i Google Analytics och Tag Manager kan sätta upp spårning på vilka som klickar på dina telefon och maillänkar. Med andra ord kan du då se hur många från en viss källa som ringer upp dig, eller var de mest lönsamma affärerna kommer ifrån.

Nackdelar

Spamm till mailadressen är alltid en risk när man skriver ut den öppet på internet. Jag tycker dock att om man har en bra mailleverantör som tex Microsoft Office Exchange eller Google Gmail så filtreras skräpposten bra. Risken att få lite spam tycker jag är värt genom att göra det enklare för potentiella kunder att höra av sig.

Table of Contents

Leave a Reply

Related posts