Lägg till favicon i WordPress

Favicon bokmärke iPhone WordPress

This is a Swedish article, there is no English version available at the moment.

Faviconen, även kallad favoritikon är den lilla ikonen eller symbolen som syns i fliken bredvid hemsidans namn och ikonen som dyker upp på hemskrämen i telefonen om man skapar en genväg direkt till bokmärket. I den här guiden går vi igenom hur du enkelt lägger till en favicon på din hemsida som är byggt i WordPress.

Du behöver en bild som ska vara din favicon, inloggning till din WordPress adminpanel och din wordpress behöver vara minst version 4.2 eller senare för att du ska kunna följa denna guide.

Varför har hemsidor en favicon?

Branding är det korta svaret. Kollar du på Apples produkter så ser du på varenda en att äpplet med en tugga är där, densamma gäller på företags hemsidor. Överallt där man har möjlighet att få ut sitt varumärke gör man det. När webbläsare och mobiltelefoner har stöd för att visa en mindre bild som kopplas till din hemsida ska du ta chansen att visa upp ditt varumärke där.

Storlek på favicon

WordPress själv hänvisar till att storleken på din faviconen ska vara 512×512 pixlar. Filformatet .png går att använda om man vill ha genomskinliga områden. Förr var det vanligt att man hade ne favicon i storleken 32×32 pixlar, men mobiltelefoner idag har högre upplösning och visar större ikoner, så storleken för favikoner har blivit större.

WordPress kommer automatiskt att skapa upp olika versioner av din favicon i olika storlekar som används på olika ställen. Vill du använda olika ikoner för tex favicon i webbläsaren på desktop och en annan ikon för bokmärken på mobila enheter skulle jag rekommendera att kolla på specifika plugins som är gjorda för detta.

Så skapar du en favicon

Ska du skapa faviconen själv från grunden kan du göra det genom att beskära din befintliga logotyp. Eller skapa en ny i ett bildredigeringsprogram som Photoshop. Saknar du logotyp är det något du bör fixa först och främst till din hemsida!

Så lägger du in en favicon i WordPress

Vi förutsätter att du nu har en bild i storleken 512×512 pixlar att använda som favicon. Logga in i adminpanelen och gå till Utseende > Anpassa. Välj sedan Webbplatsens identitet i vänstermenyn och du ser nu möjligheten att ladda upp ikonen. Glöm inte att klicka Publicera för att spara dina ändringar.

Du har nu en favicon på din hemsida!

Table of Contents

Leave a Reply

Related posts