Starta en webbyrå, frilansa eller konsulta och bygga hemsidor

Företagare som startat webbyrå

This is a Swedish article, the english version can be found here: Start a web agency, freelance or consultancy and build websites.

Många drömmer om att vara egen företagare. Kanske är syftet med företagandet att ha potential att tjäna mer pengar, få möjligheten att vara sin egen chef, friheten att jobba var och när man vill men framför allt kanske tanken att få göra något som du verkligen tycker är kul på dagarna.

Har du ett intresse för att skapa hemsidor, utveckla eller designa webb har jag satt ihop några bra tips som kanske får dig att ta steget till att starta eget. Antingen att starta en egen webbyrå, börja konsulta eller frilansa som webbutvecklare och skapa hemsidor åt dina kunder.

Vad är skillnaden på att frilansa, vara konsult och starta en webbyrå?

Egentligen vet jag inte riktigt om det finns någon exakt gräns på vad som är frilansande och vad som är en webbyrå. I mitt tycke kan man ha en webbyrå på en person medan andra kan tycka att man är frilansare eller konsult.

Jag tycker det handlar mer om hur du vill marknadsföra dig. Det tjänar inte så mycket till att marknadsföra sig som en stor etablerad webbyrå och när du väl sitter på första mötet med kunden och de inser att det är en enmansbyrå kommer du ångra att du inte varit mer tydlig med detta. Och att ensam är inte nödvändigtvis något sämre än att vara en stor byrå. Det handlar om vad kunden är ute efter och vilket typ av företag de vill anlita och samarbeta med.

Är ditt mål att växa med anställda inom en snar framtid ska du såklart marknadsföra dig som en byrå. Men inget säger att man kan ändra sig i framtiden.

Hur kommer jag igång med mina hemsidor?

Första steget är såklart att du måste veta vad du gör, vad du säljer och vad du kan leverera till dina kunder. Är du erfaren inom webbutveckling vet du säkert vilka tekniker och CMS-system du vill använda. Mitt tips är WordPress och att det är det enda du behöver i början. Att koda sidor från grunden är inte ett effektivt sätt att bygga hemsidor nu för tiden.

Kom igång med WordPress

Lär dig hur WordPress fungerar. Läs på, testa skapa en hemsida och se vad du kan göra och vilka begränsningar du stöter på.

Webbserver/webbhotell, DNS, domäner och mail

Nästa sak du både bör ha koll på och som dina kunder kommer att förvänta sig att du har någon typ av erfarenhet av är hantering av domäner DNS och mail.

Webbserver eller webbhotell

På webbhotellet lagras filerna till hemsidan för att göra dem tillgängliga att komma åt i webbläsaren runt om i världen via internet.

Domännamn

Som du säkert redan har koll på är domännamnet till för att besökarna ska kunna skriva in en adress i webbläsaren istället för webbserverns IP-adress.

DNS

DNS står för Domain Name Server, i DNS-hanteraren kan man peka olika tjänster på samma domän till olika servrar. Till exempel går webbtrafiken för domännamnet till webbservern och mailtrafiken kan gå till en Microsoft Outlook-tjänst.

Mail

När du är inne och konfigurerar en kunds DNS-inställningar för att peka om deras domän till den nya sidan du byggt som kanske ligger på en annan host så behöver du ha koll på hur mail och MX-pekare fungerar. Här är ett ämne att läsa på om på Wikipedia eller söka på Youtube.

F-skatt, FA-skatt eller Aktiebolag

Vilket typ av företag du bör starta beror lite på hur stort du tänker göra det. Ska du livnära dig på din nya webbyrå eller frilans/konsultverksamhet skulle jag personligen rekommendera att starta ett aktiebolag. Är du mer intresserad av att testa på och gör det i mindre skala är F-skatt ett lite enklare alternativ.

F-skatt eller FA-skatt beror på om du har en anställning eller inte där du får ut lön ifrån också. Att starta ett aktiebolag är en lite större process, kräver 25.000kr i startkapital och du har lite hårdare regler gällande bokföring och bokslut. Men har du tänkt att ha anställda är inte F-skatt ett alternativ och du ska gå på ett aktiebolag. Oavsett bolagsform behöver du vara momsregistrerad.

Få ditt första uppdrag, bygg din portfolio

Som nystartad webbkonsult, frilansare eller webbyrå hamnar du lite i ett moment 22 när du ska dra in dina första kunder. Du har svårt att få nya kunder för du har ingen portfolio och inga referensjobb som visar vad du kan göra. Och du kan inte bygga upp din portfolio och dina referensjobb för du får inte in några första kunder.

Här är några tips för att bygga din portfolio och få dina första kunder:

  1. Bygg din första hemsida till någon du känner. Gräv i kontaktboken i telefonen, dina Facebook-vänner och ditt kontaktnät på LinkedIn. Det kommer finnas någon där som är i behov av antingen en ny eller en bättre hemsida. Erbjud att göra jobbet gratis eller till en symbolisk summa, av anledning att du är nystartad och behöver referensjobb.
  2. Hitta ett företag där du är kund som behöver en ny eller förbättrad hemsida. Kolla vilka företag du handlar hos idag, det lilla caféet på hörnet, gymmet eller frisören. Samma sak här, erbjud att göra jobbet gratis eller till ett så lågt pris att de inte kan säga nej. Glöm inte att säga att anledningen till priset är för att du är nystartad och bygger referensjobb till din portfolio.

Be om att bli hänvisad till nya potentiella kunder

När du har byggt och levererat din första hemsida så har du en start. Fråga den kunden vem i dennes närhet som eventuellt skulle vara i behov av dina tjänster. Har du gjort ett bra jobb kommer dina kunder mer än gärna att rekommendera dig vidare och på så sätt får du igång snurran med att ha en ingång med potentiella kunder.

Var kundfokuserad och gör kunden nöjd

Att göra kunden nöjd handlar inte bara om att du ska jobba hårt och göra det där lilla extra. Vilket jag tycker man ska göra också. Men min erfarenhet är att man får en nöjd kund genom att vara tydlig för förväntningarna. Ligger kundens förväntningar på kvalité, leveranstid och pris i linje med det du levererar kommer du att ha en nöjd kund. Här är utmaningen att både kommunicera till kunden din kvalité, leveranstid och pris. Och även se till att kunden förstår.

Fortsätt hjälpa kunden efter avslutat projekt

Befintliga kunder kan vara de bästa kunderna. De vet redan vad du kan leverera och det är du som gjort jobbet tidigare. Serva kunden med uppdateringar, ändringar och tillägg. Självklart ska du ta betalt för detta. Men det är enklare att sälja in en ändring eller uppdatering till en befintlig nöjd kund än att gå ut och leta nya kunder hela tiden. Jag brukar tänka att en hemsida är ett levande dokument som ständig uppdateras med ny information och nya funktioner. Vilket är fullt nödvändigt för att hålla en hemsida uppdaterad och fräsch. Få även dina kunder att förstå det.

Få mer kunder med samarbeten

Samarbeta med andra företag eller frilansare som är duktiga på andra saker där ni kompletterar varandra. Är du duktig på att bygga hemsidor? Samarbeta med någon som är duktig på grafisk design och logotyper, deras kunder behöver förmodligen hemsidor också. Är du duktig på sökmotoroptimering så samarbeta med annonseringsbyråer.

Mitt bästa sätt där jag hittar samarbeten är på Instagram. Klicka runt och gilla olika byråer och sidor där ni på något sätt kan komplettera varandra, dra iväg ett meddelande och fråga om samarbete. Dina mest seriösa samarbetspartners rekommenderar jag att du träffar för att få ett intryck av vad det är för typ av företag som du eventuellt ska rekommendera dina kunder till. Det blir en win-win också när du har möjlighet att erbjuda dina samarbetspartners tjänster till dina kunder, även om det är via en hänvisning till ett företag du samarbetar med så ger det intrycket att du har koll på läget och kan hjälpa till att lösa kundens problem.

Installera nödvändiga funktioner, plugins och tillbehör

Mellan kunden och dig är det du som är expert på hemsidor. Se till att ta det rollen på allvar också. Saker som Google Analytics och Google Search Console är saker du alltid bör installera. Dina kunder anlitar dig för att du kan mer än dem och då bör du även göra nödvändiga saker för att en hemsida ska bli så komplett som möjligt.

Sammanfattning

Börja med att se till så du vet vad du pysslar med, du behöver inte var bäst men ha koll på grunderna i hur man bygger en hemsida i WordPress. Efter att du har utforskat WordPress och det känns som något du vill jobba med så är det dags att få till företaget, du kan vänta med att starta företaget tills du har gjort ditt första jobb. Dra in din första kund, slutför den och fortsätt med fler kunder. Glöm inte att underhålla och göra merförsäljning till befintliga kunder, be även om hänvisningar till deras kontakter som kan vara intresserad av dina tjänster. Samarbeta med andra företag för att både utöka ditt utbud av tjänster samt få in fler kunder till din webbyrå. Installera alltid Analytics och Search Console.

Kanske viktigast av allt tycker jag är att lägga kundernas förväntan på rätt nivå. Vad tycker ni är bra att tänka på när man startar en webbyrå eller en frilans-/konsultverksamhet inom webbutveckling? Kommentera gärna nedan!

Related posts

Latest posts