WordPress Teman

WordPress tema

This is a Swedish article, there is no English version available at the moment.

Grundpelaren för din hemsidas utseende och funktioner sitter i vilket tema du väljer. Här är några saker att tänka på innan du väljer temat som kommer att bli grunden för din nya hemsida.

Vad gör ett tema?

Först och främst så måste du ha ett tema till din WordPress för att den ens ska fungera. Vid första installation av WordPress följer det med ett standardtema utvecklat av WordPress som är väldigt basic. Standardtemat uppdateras ibland och just nu är det temat som WordPress kallar för Twenty Twenty.

Det temat gör, är att det bestämmer var och hur saker ska visas på din hemsida. Var menyn ska vara, var din sidebar ska vara, vilka färger dessa har och hur din hemsida ska se ut i mobilen.

Olika teman har också olika extrafunktioner, i vissa teman kan man ställa in färger på alla möjliga olika saker och vissa teman är mer begränsade. Normalt brukar det vara så att de dyrare betalversionerna av teman har mer inställningar är gratisteman.

Olika typer av teman

Innan du väljer tema till din nya hemsida eller blogg, är viktigt att tänka igenom vilken typ av hemsida är det du ska skapa. Olika teman fungerar olika bra till olika typer av hemsidor. Att välja rätt typ av tema kommer spara dig massvis med tid i konfiguration och uppsättning.

Blogg

Har du tänkt att ha din hemsida i huvudsyfte för att blogga så ska du titta på ett tema som är specifikt för bloggare eller magasin och tidningar.

Hemsida till företag

Temakategorin business eller corporation har utseenden och funktioner riktade till dig som ska skapa en hemsida för ett företag. Med mer inriktning på presentation av företaget, personer och tjänster eller fåtal produkter.

E-handel med WooCommerce

Har du tänkt att sälja produkter i en e-handel på din hemsida tänker du förmodligen använda det populära tillägget WooCommerce. WooCommerce som skapar en e-handel i din WordPress. Då ska du kika på teman som är specifikt byggda för att passa ihop med WooCommerce. Väljer du inte ett WooCommerce-tema kommer du ha problem med utseende och begränsningar på kategorisidor och produktsidor.

Vem är det som skapar teman?

WordPress är open source vilket lockar utvecklare och gör det möjligt att bidra till utvecklingen av plattformen.

Många skapare bakom stora bra teman har i syftet att tjäna pengar på många små licenser. Det finns stora företag som har många utvecklare bara för att bygga och underhålla ett enda tema. Sedan finns det små hemmakodare som är duktiga och vill bidra med sina verk de skapat.

Köpa WordPress teman – olika marknadsplatser

Jag tycker att rätt väg är att köpa ett tema om du vill göra en mer seriös hemsida.  Med ett köpt tema får du även mer möjligheter att konfigurera hemsidan som du vill ha den. Det finns mängder med hemsidor och företag som säljer teman till WordPress. En av mina favoriter är Themeforest på Envato Markets.

På Themeforest eller andra liknande marknadsplatser kan du köpa en licens till ett professionellt tema för ungefär 30 – 60 USD. När du köper ett tema får du ofta support i 30 dagar som kan vara hjälpsamt när du ska sätta upp din hemsida.

Sök och filtrera efter dina krav

Välj en kategori som passar dig, gör lite sökningar och kolla igenom demos noggrant. Förhoppningsvis kommer du att hitta ett par olika teman som känns bra.

Välj teman med många nedladdningar

Teman med många nedladdningar har ofta redan löst många barnsjukdomar som brukar kunna finnas i de första versionerna. Om temat har många nedladdningar och genererar pengar för skaparen är det högre sannolikhet att temat kommer att uppdateras frekvent i framtiden och att det fortfarande finns en bra support om du skulle vara i behov av det.

Men tänk på att du kommer nog måsta köpa en ny licens för att få en uppdatering som innehåller nya funktioner i framtiden. Säkerhetsuppdateringar brukar dock tematillverkarna släppa gratis för alla som någon gång köpt temat.

Kolla så temat stödjer din version av WordPress

Köper du ett tema som har många nedladdningar och är nyligt uppdaterat, så stödjer det med största sannolikhet den senaste versionen av WordPress. Har du en äldre version av WordPress installerat på din hemsida rekommenderar jag dig att uppdatera till den senaste. Läs mer om WordPress Säkerhet.

Kompabilitet teman wordpress Themeforest
Här ser vi ett tema på Themeforest som stödjer version 5.3.x av WordPress.

Köpta teman har ofta mer funktioner

Teman där du får betala några hundralappar för en licens har ofta fler funktioner och har mer nedlagd kärlek i sig. Det kan vara funktioner som översättningar, val av färger, bättre menyer, bättre SEO-anpassning, reviews-system osv.

Gratis teman WordPress

Missta mig inte när jag säger att du bör köpa ett tema, och att spendera pengar är enda utvägen. Har du en väldigt begränsad budget tycker jag du ska prioritera ett bra webbhotell före ett tema. Själv använder jag WPX Hosting som webbhotell.

Astra är ett bra tema som finns i både gratisversion och betalversion. Gratisversionen har lite begränsade funktioner och färre starter templates. I gratisversionen av Astra tappar du några funktioner som sticky header, mega menu och en hel del färg- och layoutmöjligheter. Se deras jämförsele mellan Astra Free och Astra Pro. Priset på Astra Pro är just nu 59 USD för en hemsida.

Länk till jämförelsen: https://wpastra.com/astra-free-vs-pro/

På WordPress.org hittar du även många andra gratisteman. Bläddra runt och se vad du hittar. Men ha i åtanke att du kan behöva spendera många fler timmar för att få hemsidan som du vill om du väljer ett tema med lite konfigurationsmöjligheter, vilket många gratisteman tenderar att ha begränsat av.

Kan jag byta tema senare?

Ja det går, men det finns vissa saker att ha i åtanke om du ska byta tema på din WordPress.

Ta alltid en backup på hela hemsidan innan du gör en så stor ändring som att byta tema.

När du byter tema är det viktigt att tänka på om du använder några specialfunktioner i ditt nuvarande tema som kommer att försvinna i det nya temat. Tex. recensioner, recept eller liknande. Tänk också på att om det nya temat även har en recensionsfunktion är det inte säker att dessa två fungerar likadant och att innehållet kommer att synkroniseras. Det kan men största säkerhet komma bli en hel del manuellt jobb i detta. Då är det bra att ha backupen med all text och information sparat så du kan fylla i den på rätt sätt i det nya temat.

Byt tema utan att besökarna blir påverkade

Har du en större hemsida med mycket trafik, kan en bra idé vara att göra ändringen av temat utan att dina besökare märker av det först allt är färdigt. Detta kräver lite mer teknisk kunskap.

  1. Ta en backup, skapa en ny kopia av hemsidan från din backup.
  2. Vidarebefordra all trafik dit tillfälligt med en DNS-ändring.
  3. Du kan nu uppdatera eller byta ditt tema på hemsidan.
  4. När alla ändringar är gjorda och du har testat så allt fungerar kan du peka tillbaka trafiken och stänga ner den tillfälliga sidan.

Svenska teman till WordPress

WordPress blir mer och mer språk-vänligt för både kärnan och externa teman. Men titta gärna efter övernattningsmöjligheter i temat du har tänkt att välja. Det är inte alla teman som har möjligheten att översätta alla ord. Det brukar ofta stå som en key feature på temat att det är möjligt att översätta detaljer själv.

Så installerar du ett tema i WordPress

Det finns två enkla sätt att installera ett tema på. Vilket du ska använda beror på var du hittat ditt tema.

Installera tema direkt i admin från WordPress.org

Hittar du ditt tema på wordpress.org kan du direkt i adminpanelen gå till Utseende > Teman > Lägg till nytt. Därifrån kan du bläddra eller söka fram ditt tema, förhandsgranska och installera det. När det är installerat behöver du aktivera temat också. Obs, förhandsgranskningen tycker jag inte brukar ge en korrekt bild av hur temat blir i verkligheten.

Installera köpt tema från Themeforest eller annan marknadsplats

Köper du ditt tema på en marknadsplats som Themeforest eller Mojo Themes kommer du att få en zip-fil att ladda hem. I den zip-filen brukar det först vara några readmefiler, licensfiler och sedan en till zip-fil som är själva temat. Gå till adminpanelen i din WordPress och navigera till Utseende > Teman > Lägg till nytt > Ladda upp tema. Där väljer du tema-zippen och laddar upp. Sedan aktiverar du ditt nya tema och voilá, det är på plats.

Du har förmodligen fått en extra knapp i vänstermenyn i din adminpanel, eftersom du installerat ditt nya tema. Den kan heta Theme Options, Astra-alternativ eller liknande, ibland ligger den under Utseende.

Ändra kod i temat med ett child theme

Detta brukar inte vara nödvändigt och inget jag rekommenderar att göra. Om du inte har väldigt speciella behov och kunskap inom utveckling och programmering, så låt bli. För att hålla originaltemat uppdateringsbart är det viktigt att du skapar ett child theme, istället för att ändra direkt i temats filer.

Det betyder att du har ett underliggande tema till ditt huvudtema, där det underliggande temat endast gör ändringar på de nödvändiga ställena. Då behåller du möjligheten att kunna uppdatera huvudtemat när det släpps en säkerhetsuppdatering utan att dina egna ändringar går förlorade. Men åter igen, majoriteten av enklare hemsidor och bloggar behöver inte några ändringar i källkoden för temat, så gör bara det om du verkligen vet vad du håller på med.

Håll temat uppdaterat, tänk på säkerheten

Av säkerhetsskäl är det viktigt att hålla ditt tema uppdaterat. Logga in minst en gång varannan månad för att se om det finns någon uppdatering till ditt tema. Släpper tematillverkaren en uppdatering som innehåller ”security fixes” så bör du uppdatera ditt tema så fort som möjligt. Läs mer om säkerhet i WordPress.

Sammanfattning

Temat styr utseende och funktioner på din WordPress. Tänk på några saker innan du väljer ditt nya tema:

  • Vilken typ av hemsida har du? Blogg, företagssida eller e-handel?
  • Kontrollera så temat har de funktioner du efterfrågar och översättningsmöjligheter om din sida är på svenska.
  • Att investera 30 – 60 USD i ett tema från tex. Themeforest kan spara dig mycket tid och ge dig många bra funktioner.
  • Ändra inte i källkoden till temat, om du måste så skapa ett child theme. Endast för utvecklare och programmerare.
  • Håll temat uppdaterat, av säkerhetsskäl!

Vilket är ert bästa tema till WordPress? Kommentera nedan!

Related posts

Latest posts